You & me reisadvies You & me reisadvies You & me reisadvies You & me reisadvies You & me reisadvies You & me reisadvies

Zuid Afrika van Kaapstad tot Port Elizabeth

We gingen beide naar Zuid-Afrika, You and Me. You met man en zoon (bijna 1 jaar oud) en Me met ouders, schoonouders en twee kinderen (2 en 5 jaar oud). Ja, ook de kleintjes globetrotten rustig mee!

Er wordt ons wel eens gevraagd; vind je dat nu niet lastig, zo ver vliegen? Dan kunnen we dat aan een kant wel begrijpen, maar aan de andere kant onze vraag:… is het heel erg anders dan 14 uur in de auto stil zitten op weg naar Zuid-Frankrijk? In het vliegtuig heb je in ieder geval alle tijd om je kinderen te entertainen. We doen onderweg spelletjes, lopen een rondje en kijken een film. 

  

We vlogen allebei met Emirates, wat echt een ontzettende aanrader is. Je gaat namelijk met een splinternieuwe Airbus A-380! De kinderen werden enorm verwend: stewardessen komen foto’s maken, de kinderen mogen een pilotenpet op, en de foto gaat mee naar huis. Voor de kids zijn er speciale fleecedekentjes in fellle kleuren en onderweg krijgen ze van alles. Kleurtjes, een knuffeltje etc. De dochter van Mieke heeft aan boord de tekenfilm Frozen wel vijftien keer gekeken! Met Emirates stap je over in Dubai. Dat levert meteen een mooie combinatie op voor de terugreis. Heerlijk nog een paar dagen genieten aan het strand van dit indrukwekkende Arabische land.

  

De reis van You en van Me door Zuid Afrika, van Kaapstad tot Port Elizabeth:

We deden ongeveer dezelfde route, maar onze vakanties waren totaal anders. Grappig toch? Beide zijn we gestart in Kaapstad. You in oktober 2013 en Me in april 2014.

Mieke: We hebben het geweldig! Mijn schoonmoeder heeft hier een neef wonen, met wie we een dagje hebben opgetrokken. Zo kom je echt in contact met de lokale bevolking. En we leren er weer meteen wat woorden bij, zoals: verneukpoep. Haha! Kunstmest. Dat je het maar even weet… We gingen naar een mooi wijnboerderij en kwamen er toevallig wat mensen tegen uit onze eigen polder. We bezochten de Tafelberg. Tip: doe dit meteen zodra hij uit de wolken is, de volgende (mid)dag kan alles er weer anders uit zien. Omdat het eerste paasdag is, werd het verhaal van Jezus nagespeeld door een groep Zuid-Afrikanen, met een hoop gezang, dus heerlijk swingend. De hop on hop off rijdt vanaf de Tafelberg naar Camps Bay, een prachtig strandje, waar je overigens niet zo snel zult gaan zwemmen, het water is er ijs- en ijskoud! Maar de boulevard is gezellig, er stonden kinderen te zingen en dansen. Vanuit de bus zien we iets later 3x walvissen spuiten! Dat treffen we wel, we spreken later een Nederlander die al drie maanden in Kaapstad zit, maar nog geen walvis heeft gezien. Hoe was het toen bij jou?

  

Judith: Joh! Ik regende er bijna weg, alhoewel we gelukkig de zon ook wel hebben gezien, maar het was koud! Wanneer je echt slecht weer treft in Kaapstad, kun je bij het supergezellige Waterfront ook binnen heerlijk uitgebreid lunchen en wat winkelen of het zeeaquarium bezoeken. Een andere tip is het oude koloniale huis op Strand, Koopmans-de Wet. Wil je een bezoek brengen aan Robben Island, waar Nelson Mandela vast zat, dan raad ik aan van tevoren de kaartjes te reserveren. Wanneer je maar een paar dagen in Kaapstad verblijft, is de kans vrij groot dat je letterlijk de boot mist. Reserveer voldoende nachten in Kaapstad, want er is zo veel te zien ook in de omgeving. Zou zijn wij naar Kaap de Goede Hoop gereden, de meest zuidwestelijke punt van het Afrikaanse continent en goed voor prachtige plaatjes. Ook kom je dan lang Boulders Beach, waar de pinguins op het strand leven. Een fenomenaal gezicht en iets om nooit te vergeten... wanneer in je leven zie je nu pinguins in het wild?!

  

Waar jij bij geluk de walvissen in Kaapstad spotte, ben ik na Kaapstad in Hermanus geweest, dat is de plaats bij uitstek om walvissen te spotten. Een van de weinige plaatsen ter wereld, waar je gewoon vanaf het land, een walvis kunt zien. Je kunt daarbuiten ook een excursie op zee doen, echt wel een avontuur hoor, zo op zoek naar een walvis op die grote Oceaan. En als je er dan eentje (of meerdere) vind... wow, je gelooft je ogen niet zo groot, zo dichtbij! Of, in het iets verder gelegen Gansbaai, waar je ook kunt kooiduiken bij witte haaien in Shark Alley. Deze tripjes vinden alleen doorgang bij goed weer. Boek dus weer zo vroeg mogelijk, zodat je eventueel de volgende dag nog een kans hebt om te gaan. Ik heb een supertip voor een hotel…eentje waarbij je vanuit het zwembad walvissen kunt spotten! Verder heb ik heerlijk gegeten bij Annie’s Kombuis, wat klinkt dat lekker oudhollands he?

  

Mieke: Heerlijk! Jammer dat we dat nu net weer gemist hebben. Ondertussen zijn wij in Buffelsdrift aangekomen, een gamelodge bij Oudtshoorn in de buurt. Weet je wat ik tegenkwam? Ronnie’s Sexshop! Helemaal verlaten, in de middle of nowhere. Later hoorde ik dat het al sinds jaar en dag een pub is, waar alleen wat locals kwamen. Sinds Ronnie er op heeft geschilderd dat het een sexshop is, runt hij een gouden tent. 

Maar, even terug naar Buffelsdrift. Geweldig! We slapen er in luxe safaritenten, een avontuur op zich voor de kids. We treffen het niet erg met het weer. Wat normaal gesproken in een half jaar valt, valt nu in de paar dagen dat wij er zijn. Voor de kinderen maak het niet uit, die vinden het geweldig om met een regenjas en verrekijker te zien of ze nog een nijlpaard kunnen vinden, pardon…spotten. Dat wild is helemaal te gek, tot ze op een ochtend naar opa en oma willen gaan en ze een springbokje tegenkomen die aan een blaadje staat te knabbelen. Ze zijn in no-time weer in onze tent. Had jij ook zo’n regen?

  

Judith: Haha! Regen? Nope! Ik lag bij Buffelsdrift in bikini op de vlonder van onze tent die aan het water lag. Had jij ook zo’n prachtig Victoriaans bad op pootjes en een buitendouche? Wat is het er leuk met of zonder kinderen! Voor ervaren safari-gangers vind ik het alleen geen aanrader. Wat wel ontzettend leuk was en wat we zeker van tevoren moeten bijboeken voor onze klanten: de stokstaartjessafari om 5u30! En het voeren van de olifanten kun je hier bij de lodge zelf ervaren. Ook kun je naar de dierentuin in Oudtshoorn gaan of zeker een aanrader naar een van de vele struisvogelfarms rondom Oudtshoorn waar de plaats om bekend is. Zelfs druipsteengrotten zijn in deze buurt te zien bij Cango caves, dus blijf hier eigenlijk minimaal 2 of 3 nachten.

  

Ondanks dat Buffelsdrift voor de 'echte' safari ganger geen uitdaging biedt, is er toch echt genoeg om van te genieten. Rust hier even lekker uit, geniet van de uitgebreide wijnkaart, het uitzicht vanaf je luxe ingerichte safaritent met kingsizebed en buitendouche. Met een beetje mazzel zie je vanaf je eigen vlonder aan het water de nijlpaarden langs de dam het water in zakken. Oh wat hebben we genoten!

  

We gaan verder naar Knysna. Daar had ik dus wel weer wat regen. Zoveel dat ik daar niet echt veel heb gedaan, behalve oesters eten in het haventje. Misschien jammer, maar weet je… ik voelde me heel erg local. Ik ging gewoon naar de Spar, haalde wat pizza’s en chocomel en zo hebben we de avond doorgebracht in ons appartement, wat echt alles goed maakte. Het huis stond op een heuvel, we hadden uitzicht over de hele baai, een sterrenkijker en een jacuzzi. De kleine man op bed en wij heerlijk onderuit op de bank in de grote huiskamer tv gekeken met een grote zakchips. Het voelde bijna als thuiskomen ;-). De volgende morgen kregen we een heerlijk ontbijtje uitgeserveerd door de eigenaresse! En hoe was Knysna bij jou?

Mieke: De kinderen hebben lekker liggen plonzen in het zwembad bij het appartement in Knysna. Er was verder niemand, dus we hadden het lekker voor onszelf. Lief plaatsje dat Knysna. Een stukje wandelboulevard met wat (oester)restaurants, toeristenwinkeltjes en wist je dat je er bij goed weer een ontzettend leuk tochtje met een raderboot kunt maken naar de Knysna Heads? Inclusief een heerlijke lunch met bubbels als je dat wenst,  lekker hoor! Vanaf hier kun je ook een prachtig treinritje maken. Dat was voor ons niet praktisch, maar ok, het kan wel… We zijn naar Plettenberg geweest voor een safari, maar dat was echt een soort Beekse Bergen bedoening. We konden de giraffen niet eens vinden en de leeuwen lagen achter de hekken. We konden ze zo wel mooi van dichtbij zien.

  

De volgende dag zijn we richting Tsitsikamma weer langs Plettenberg gereden. We hadden een top-idee! Een dolfijnentocht. Hebben wij dat… zijn we al lekker een eindje uit de kust, prachtige zeehondenkolonie gezien,… slaat het weer om! De schipper maakt rechtsomkeert, over de hoge golven, varen we terug naar huis, we klotsen alle kanten op. En wie valt er in slaap? Mijn zoontje! Weer aan wal, reden we verder langs de Blaukrans brug, waar je de hoogste bungeejump ter wereld kunt maken. Twijfelen, twijfelen, we hebben het toch maar niet gedaan. Jullie?

Judith: Precies hetzelfde! Twijfelen, twijfelen, we hebben een tijdje staan kijken en het toch maar niet gedaan. Dat lag overigens niet aan mij. Erik wilde liever niet dat ik ging, dus ik heb hem maar tevreden gehouden, haha. Misschien toch maar beter een beetje soft adventure in Tsitsikamma? Daar kun je die canopy tour doen. Dat hoef je dan weer niet van tevoren te reserveren, gewoon aansluiten. Niet zo veel te beleven daar verder in het dorpje, voor een nacht is het lang genoeg. Ik heb gehoord dat je er waanzinnig lekker kunt eten bij het Rafters restaurant in Stormsrivier. En als je moe en rozig bent, kun je daar maar beter blijven slapen ook! Jij ging verder naar Addo?

  

Mieke: Ja, Addo Elephant National Park! We hebben (gelukkig) gekozen voor een gamelodge in het park, daarvoor moest ik echt even goed zoeken hoor! Er zijn zoveel lodges die claimen in Addo te zitten, terwijl ze er stiekem toch buiten liggen! Je mag Addo zelf in rijden met de auto, dus onderweg is al veel te zien. Superspannend voor de kinderen. Je rijdt namelijk wel over de onverharde weg! De volgende dag gingen we op gamedrive met een ranger. We hebben meteen bingo en zien een paar leeuwen, vervolgens een grote kudde olifanten gezien. Wel meer dan veertig bij elkaar. Waanzinnig mooi en niet uit te leggen, als je nog nooit wild hebt gezien. En grappig ook om te zien hoe het werkt in de kudde, papa olifant gaat tussen de auto’s en de kudde staan, om zijn jongen te beschermen, mooi he? Verder zien we nog zebra’s, een neushoorn, wilde zwijnen en dung beetles. Vooral die laatste zijn natuurlijk geweldig voor kinderen. Haha! Torren die grote poepbollen maken. Poep! Op weg naar de luchthaven van Port Elizabeth willen we nog wat souvenirs kopen. We stoppen bij een plaatsje, maar er blijkt niets anders te staan dan krottenwijken. Het contrast in Zuid-Afrika is groot he?

  

Judith: Ja, dat kun je wel zeggen. Soms rijdt je een kwartier lang langs golfplaten huisjes, dan weer door prachtige woonwijken, met gigantische huizen. Wij zijn dus bij Addo niet op het park verbleven, maar in een klein schattig guesthouse op een half uurtje rijden vanaf de ingang van het grote park. Het is 1640 km2 groot, probeer je eens voor te stellen hoe groot dat is. En daar moet je dan olifanten en anderen dieren in zien te spotten. Een beetje mazzel moet je wel hebben. Gelukkig hadden we dat dus allebei. Wij zijn met de eigen huurauto een dag op pad gegaan. Hoe leuk ook de eerste dieren als stokstaartjes, zebra's, springbokken en allerlei andere dieren tegen te komen, het blijft het aller machtig mooist om in een kudde olifanten te belanden. Ook al hebben we dit al eens eerder meegemaakt op een andere vakantie in Zuid Afrika van omgeving Johannesburg en Krugerpark (zie http://www.youandmereisadvies.nl/zuid-afrika-a-mauritius , elders op onze website), we zijn gewoon weer compleet overdonderd als we in de auto van alle kanten de olifanten zien. Spectaculair en om nooit te vergeten!

  

Op onze route in dit gedeelte van Zuid Afrika hebben wij trouwens ook nog 2 nachten doorgebracht in de Game Lodge van Albertinia. Qua wildspotten geen echte aanrader voor de ervaren safari/gamedrive-experts. Toch,…met kinderen: super! Vanaf onze kamer hadden we een prachtig uitzicht over het game reserve vanaf de heuvel. Er was een kampvuur in de booma (met takken omheinde vuurplaats) en een zwembad. Voor de kinderen een speeltuin en er was bij het avondeten klei en kleurtjes op tafel. En bij binnenkomst werd Joah ook meteen weer verwend met gratis goodies, zoals een pet en tas voor tijdens het dierenspotten op de gamedrives. Er wordt echt van alles voor kids georganiseerd door de eigenaren en hun personeel. Om 11u00 is er spoorzoeken voor de kids en er is een reptielencentrum op het erf, waar elke gast een kijkje mag nemen. Enneh… ik was even missing in action, met een jeep van en naar de spa gebracht voor een behandeling, hoe vind je dat? Echt zo supertof dat je dan vanaf je kamer door een ranger per jeep naar de Spa wordt gebracht welke een paar kilometer verderop ook middenin de bush is gelegen. De kamers, de gamedrive met de ervaren rangers en hun jeeps, het eten, de wijnkaart, de spa zijn al de moeite waard zonder kids, dus ook dan zou ik als je tijd hebt een tussenstop aanraden in deze prachtige lodge. Maar met kinderen is het hier zeker ook een feestje en de moeite waard om een paar nachten te blijven.

  

Mieke: Dat klinkt fantastisch! Vind jij het ook zo leuk, hoe die kleintjes er mee bezig zijn? Onze zoon neemt overal zijn foto’s mee naartoe en vertelt keer op keer, over zijn olifanten, leeuwen en krokodillen. De eerste drie weken na terugkomst, droomde hij van niets anders. (napret, kan dat ook?) Mijn schoonvader heeft tijdens deze vakantie pas echt wijn leren drinken. Zoveel fantastische wijnen. Smaakt de wijn ook niet extra lekker in de buitenlucht bij het kampvuur? Over de lucht gesproken… die is ook een stuk schoner als bij ons thuis, vind je niet? De sterrenhemel ook zo fantastisch. En dan de mensen,… zo lief en gastvrij en ongelofelijk trots op hun land. Mogen ze ook zijn wat mij betreft. Enneh…dan hadden we ook allebei nog een leuke extra, aan het eind van de vakantie ;-).

Judith: Je hebt helemaal gelijk, het land, de wijn, het eten (heb jij ooit slecht gegeten in Zuid-Afrika? Ik niet), de mensen. Het klopt gewoon allemaal. Oja, en vergeet vooral niet om een stop te maken bij Oom Sammie Se Winkel in Stellenbosch bij het wijngebied rondom Kaapstad. Helemaal vergeten te vertellen....

Over Dubai vertellen we de lezers wel een volgende keer… een tipje van de sluier, het water van de zee was nog warmer als het zwembadwater… Tot de volgende keer!