You & me reisadvies You & me reisadvies You & me reisadvies You & me reisadvies You & me reisadvies You & me reisadvies

Fawaka, welkom in Suriname!

Wat is Suriname een geweldige bestemming! Een aanrader voor de vakantieganger die houdt van een avontuurlijke reis in een prachtige natuur, welke je kunt verlengen op de mooie stranden van Curaçao, welke op slechts 2 uur vliegen zijn te bereiken!

Suriname is…
- fietsen over de plantage
- varen op de rivier met dolfijnen
- schildpadden 's nachts op het strand
- vogels in Nieuw Nickerie
- genieten in de jungle
- gastvrije bevolking
- Fort Zeelandia
- de Waterkant
 
Betoverend mooi en ongerept regenwoud, kolkende rivieren, prachtige watervallen en een ongekende flora en fauna, maar ook prachtige mangrovebossen, uitgestrekte savannen en schilderachtige rivierstrandjes. Dat is kortweg kenmerkend voor een reis in Suriname. Het is niet alleen de natuur, maar ook de mengelmoes van tal van culturen, de bijzondere stad Paramaribo en de historische overblijfselen van het koloniale verleden, wat je reis in Suriname zo bijzonder maakt.
 
De hoofdstad Paramaribo, gelegen in Zuid-Amerika, maar met een Caribische sfeer. Twee derde van de gastvrije Surinaamse bevolking woont in of rondom Paramaribo, waar fraaie bouwwerken en typische houten koloniale huizen te bewonderen zijn, net als Fort Zeelandia en het onafhankelijkheidsplein. Deze, op de UNESCO Werelderfgoedlijst geplaatste stad, herbergt vele musea, bezienswaardigheden, gezellige winkelstraten en ’s avonds is het gezellig op de terrassen in de buurt van de Suriname-rivier. Een wandeling maken tussen de witte koloniale huizen die in ere zijn hersteld aan de Swalmbergstraat. Of geniet van een vruchtensapje aan de Waterkant, dè ontmoetingsplek van Paramaribo met eetstalletjes. Geuren en kleuren komen je tegemoet. Achter de Waterkant vindt je verschillende winkels waar van alles te koop is. 
 
Vanuit de stad Paramaribo zijn diverse tours te maken van 1 of meerdere dagen.
Denk hierbij aan een fietstocht over de plantages bij Commewijne . Bij plantage Peperpot zie je de 2 plantagewoningen, de koffieloods uit 1808 en de cacaofabriek, waar de productie tot 1996 werd voortgezet. Als je gelukt hebt, spot je tijdens het fietsen apen, reuzenhagendissen en bijzondere vogels.
 
Of wat dacht je van een boottocht over de rivier bij zonsondergang, op zoek naar dolfijnen die rondom de boot zwemmen? Na bijvoorbeeld een bezoek aan plantage Rust en Werk. Tijdens een rondleiding  zie je weilanden, koeien en de garnalenkwekerij. Vervolgens terug de rivier op om de kleurrijke horizon af te speuren naar de Surinaamse dolfijnen, ook wel de Profosu dolfijnen genoemd. Hierbij kun je natuurlijk genieten van de zonsondergang en van de prachtige Suriname rivier. Doordat de dolfijnen erg nieuwsgierig zijn, komen ze vaak zeer dichtbij en kun je ze zien schitteren boven het water!  
 
Wil je graag schildpadden hun eieren zien leggen ’s nachts? Ook dat kan in Suriname! Wij bezoeken het diervriendelijk Matapica vanuit Frederiksdorp. Om circa 15.00 uur wordt je opgehaald bij het hotel dat we voor je reserveren in Frederiksdorp. Daar dus opgehaald voor de uitstap naar Matapica waar je in circa twee uur heen vaart. Matapica is een natuurgebied dat bestaat uit moeras en een langgerekt stuk strand waar veel verschillende diersoorten voorkomen. Op het strand leggen 4 verschillende zeeschildpaddensoorten hun eieren. Het is bijzonder om hier getuige van te zijn. De plaatselijke bevolking laat je deze verschijning ervaren met uiterst respect, zodat de dieren in rust kunnen leggen. De tocht is ’s avonds omdat de schildpadden hun eieren leggen in het donker. Tegen 23.00 – 24.00 uur weer terug in Frederiksdorp, dit is afhankelijk van het getij. 
  
 
Nog meer avontuur? Vlieg dan voor een aantal dagen naar Jungle Lodge Palumeu of Danpaati en bezoek daar een indianendorp in het hart van het Amazone regenwoud . Wat is er mooier dan na een nacht te slapen in het tropisch regenwoud, wakker te worden van het geluid van brulapen en vogels, bij het aanbreken van een nieuwe dag.
Je kunt hier wandelen, dwars door het regenwoud, naar de top van de berg waar je inspanning wordt beloond met een adembenemend uitzicht over de rivier en boomtoppen van het zuidelijk deel van Suriname.
 
Vanaf Paramaribo is het mogelijk om per binnenlandse vlucht naar Palameu te vliegen. Indien je kiest voor de nog avontuurlijkere versie kun je vanaf Paramaribo per minibus een paar uur naar het zuiden laten rijden en vervolgens op de rivier verder in een korjaal (lees: uitgeholde boomstam)
 
Wat kun je dan verwachten? You in februari 2015:
Na het ontbijt wacht ons weer een nieuw avontuur in Suriname.... de binnenlanden van Suriname.
In circa twee uur leggen we het eerste traject per minibus af. Bij aankomst in Atjoni stappen we over op een korjaal (houten kano welke als vervoersmiddel wordt gebruikt. Let op geen afdak, regenponcho goede tip om altijd bij te hebben). Al varend langs stroomversnellingen en een overweldigende natuur krijgen we een goede indruk van het leven in het binnenland van Suriname, dat zich bij de rivier afspeelt. Na ongeveer twee uur varen maken we een stop bij het eerste dorp, en maken we kennis met de Marron cultuur. De dagelijkse cultuur en levenswijze van de lokale Marron-bevolking, afstammelingen van gevluchte plantageslaven die voornamelijk leven van wat de natuur hen biedt. We leren van de gids hoe men medicinale planten gebruikt, en hoe te vissen op de traditionele manier. Ook bezoeken we een school/crèche in het dorpje 'Dan'.
 
Zie ik daar een toekan of papegaai overvliegen? 's Avonds is er met de Marrons een gezamenlijke vreugdeavond, met lokale muziek en een dansvoorstelling. Voor de liefhebbers is er de mogelijkheid om kaaimannen te spotten of te gaan vissen. Wow, wat een ervaring!
 
Lees ook onze reiservaringen van de Antillen voor een mogelijke combinatie...
 
Heb je interesse in deze bestemming, laat het ons dan weten! 
mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bel 0646108431