You & me reisadvies You & me reisadvies You & me reisadvies You & me reisadvies You & me reisadvies You & me reisadvies

IJsland

Citytrip naar Reykjavik..... ja, een stedentrip. Normaal gesproken denk je dan aan Londen, Parijs of Barcelona, maar ik (You-Judith) wilde altijd al eens naar Reykjavik gaan en daar zei mijn partner geen nee tegen.

Zo gezegd, zo gedaan, in februari 2010 was het zover. Nu kan het daar in februari best koud zijn. Als in: IJSKOUD! Dus we pakten van alles in, warme kleren, dikke jassen, sjaal, muts, snowboots, handschoenen tot het thermo-ondergoed aan toe. Ja, daar kun je lol van hebben hoor! Na wat leuke uitgaanskleding, gooide ik als laatste nog een bikini voor mij en een zwembroek voor hem in de koffer. Niet dat ik nu zo opportunistisch ben, maar ik wist dat we naar de Blue Lagoon zouden gaan. Dat zijn geiserbronnen die heerlijk warm zijn. Hop! Even op de koffer zitten en de clips proberen dicht te krijgen, wie kent het niet?! Meestal heb ik dat probleem meer op de terugweg als ik te veel geshopt heb trouwens, maar dat terzijde ;).

 uitzicht vliegtuig boven IJsland Arrived@IJsland  

Met Icelandair vlogen we in een paar uurtjes tijd naar Kevlavik, de luchthaven van Reykjavik. Als je de luchthaven nadert kijk je je ogen al uit, je vliegt dwars over de gletsjers heen, wat een prachtig gezicht! Na de landing zijn we meteen doorgereden naar de Blue Lagoon. Een gebied van zo'n vijfduizend vierkante meter met mineraalrijk geothermisch zeewater, dat midden in een uitgestrekt zwart lavaveld ligt. Ja, we hadden kort de tijd en ik wil altijd graag zo veel mogelijk zien, dus ik had de bus naar de bronnen al van tevoren in Nederland geregeld. Ik kon me geen betere aankomst wensen! Meteen dat ontspannende, heerlijke warme water, klei-maskers van de bodem, een koud biertje in een stomend buitenbad, ik denk dat ik met deze beelden wel wat meer mensen kan overhalen om deze excursie niet aan zich voorbij te laten gaan.

genieten @ blue lagoon! Blue Lagoon

Het is wel een aparte sensatie, je hoofd koud boven water en de rest heerlijk warm onder water. Genieten!  Van zoiets wil je natuurlijk een foto hebben, van jezelf in dat ijsblauwe, stomende water. Ik ook.... dus ik joeg mijn vent het bad uit, ijskoud op zijn blote voeten natuurlijk en met al dat  'aanhangende water'. Voor wat hoort wat, dus ik heb natuurlijk hetzelfde voor hem gedaan. Brrr!! Omdat het in februari vroeg donker is, verlichten ze de hele lagoon. Je kunt je voorstellen dat dat er heel romantisch en rustgevend uitziet, die stoom, het warme water en overal die kleine lichtjes.   Na het bad kun je in het complezx afdouchen en dan wel die warme winterkleding aan! Buiten was het -5, met een ijzige wind op ons gezicht.

We hadden een prettig hotel aan de rand van het centrum, waar we die avond ook meteen heerlijk gegeten hebben, gevolgd door een afzakkertje in de hotelbar. Een volle, maar totaal ontspannen dag!

Thingvellir heel even zonder muts! IJsland

De volgende dag hebben we de Golden Circle Tour gedaan, deze gaat vanuit de stad langs drie stops op de zuid-west kant van IJsland.

1e stop: Thingvellir National Park. Hier is de breuklijn tussen de aardplaten van Amerika en Europa. Je ziet enorme rotspartijen en het 'slenkdal' zelf is ook goed te zien.

2e stop: de Gullfoss watervallen, toen wije er waren was alles prachtig bedekt met sneeuw en ijs, wat waanzinnige plaatjes oplevert! (in de zomer is dit wel anders natuurlijk)

3e stop: Geysir, het woord zegt het al: spuitende geisers uit de grond, elke tien minuten spoort er een. Een prachtig gezicht, maar heel moelijk foto's maken op het juiste moment met onze simpele camera. Haha!

 prachtig elke keer weer! hoe hoog! Geysir water, kracht en ijs.. een machtige combi Gullfoss watervallen

Zaterdag nemen we de tijd om de stad zelf te bekijken. Het centrum is klein, maar gezellig. Eeerst even koffie drinken bij Te & Kaffi. Na wat winkels lunchen we bij Islenski Barinn, Ijslandse keuken met een modern tintje! 's Avonds kun je voor een luxe uitgebreid diner het beste naar Perlan Restaurant. Gelegen buiten het centrum (toevallig tegenover ons hotel). Het eten is uitzonderlijk goed (en de prijs helaas ook,... kijk van te voren even op de website van Perlan), maar het leukste is nog wel dat het restaurant in twee uur tijd een hele rotatie maakt, dus het uitzicht verandert steeds. Is dit net een tikje te extravagant, dan is Humarhusid een aanrader.

brrr.. in de icebar huizenstijl in Reykjavik

We zijn zelf na het eten nog even naar de Icebar geweest in het centrum. Dat is een soort iglo, waar alles, je raadt het al, van ijs is. Bij binnenkomst krijg je een thermoponcho aan. Je mag maar tien minuutjes binnen blijven, anders zijn ze natuurlijk bang dat je aan de bar vast vriest, maar het is wel een heel aparte ervaring!

De wintertijd is in IJsland ook de perfecte tijd om het spectakel van het Noorderlicht te kunnen zien! Je moet wel mazzel hebben, want het moet helder genoeg zijn 's nachts om het te kunnen zien. Wij hadden van te voren de excursie geboekt op de derde dag, maar helaas was het weer niet helder genoeg, dus excursie ging niet door (uiteraard krijg je je geld terug!). Al doende leert men, want onze tweede dag had wel goed weer en we hadden het once in a life time mee kunnen maken...... voor mijn klanten vanaf nu dus: eerste dag boeken! is het dan niet mooi genoeg kun je de opvolgende dagen altijd opnieuw proberen. Wellicht heb je die mazzel. Voor de vorm hierbij toch een plaatje van hetgeen wij hadden kunnen gaan zien:

Het Noorderlicht

Wij zijn er van donderdag t/m zondag geweest en vonden het enorm leuk voor een winterse-weer-eens-wat-anders stedentrip. In de zomer zou ik wat langer gaan en er dan een mooie autorondreis van maken! Informeer bij The Travel Company You & Me, wij stellen graag een passende reis bij je wensen samen.