You & me reisadvies You & me reisadvies You & me reisadvies You & me reisadvies You & me reisadvies You & me reisadvies

Cruise Middellandse Zee

 

Ik heb inmiddels al vele cruises gemaakt en daardoor aan de Middellandse Zee al veel steden mogen bezoeken. Waarbij een cruise door de Caribean veelal als hoofdmoot heeft om tropische stranden, helder water en palmbomen te spotten, gaat het bij een cruise door de Middellandse Zee voornamelijk om de prachtige steden die je tijdens zo'n cruise aan doet. Het is zo ontzettend leuk om een nieuwe stad te ontdekken of een oude, bekende stad te herontdekken. Bijvoorbeeld Barcelona vind ik echt zo'n stad waar je jaar in, jaar uit naar terug kunt blijven gaan. Telkens ontdek je nieuwe dingen, maar het is ook leuk om in een relatief vreemde stad het gevoel te hebben dat je de weg wel kent. Gelukkig vertrekken er van april t/m oktober wekelijks meerdere cruises vanuit Barcelona!    

alt alt alt

Langs de hele kust van de Middellandse Zee liggen prachtige steden. En om van elke stad een klein beetje te proeven ging ik er maar liefst drie keer op cruise. Op een van die cruises begeleidde ik als hostess voor Toerkoop Zonvaart een groep van 60 mensen, een leuke ervaring!
Elke keer ging ik met een andere rederij, wat erg handig is voor mijn werk, zo kan ik iedereen de rederij adviseren die het best aansluit op de individuele wensen. En vervolgens ook het schip. Dat is echt enorm belangrijk en wordt helaas nog wel eens onderschat.

De schepen waarop ik voer waren stuk voor stuk drijvende resorts. Verschillende prachtig aangekleedde restaurants, een theater wel vier keer zo groot als theater de Vest of de Kampanje, waarin shows worden vertoond van het niveau van Cirque du Soleil, een glijbaan bij het zwembad, een enorme bioscoop op het dek, jacuzzi's, een heerlijke spa met tingelende muziek en heerlijke geuren (waardoor je meteen het gevoel krijgt dat je GOED bezig bent), een grote fitness met heerlijk grote ramen, waardoor je je niet snel verveelt en het uurtje zwoegen zo voorbij is.

Over het eten op de schepen raak ik niet uitgepraat. Doordeweeks heb ik (neem ik) geen tijd om te ontbijten. Op vakantie kan ik er juist extra van genieten. De hele dag door kun je wel ergens iets eten, dus je hoeft niet per sé rekening te houden met de  tijden. Maar één ding mis ik nooit, het chocolade fondue toetje en dan niet zo'n schattig bakje als thuis, maar een enorme chocoladewaterval waar je heerlijk je aardbeien, stukjes cake en andere lekkernijen onder kunt houden, en nog een laagje en nog een laagje…smullen!

 alt alt

Sommige havens waar je aanlegt zijn zoals je havens verwacht. Veel beton, veel hijskranen en containers, heftrucks die af en aan rijden, een treinstation waarvandaan goederentreinen vertrekken en aankomen, grote loodsen, dat werk. Nee, het is dus vaak niet net als bij Leonardo en Kate een prachtige aangelegenheid met zwaaiende mensen op de kade.  Mocht u dit teleurstellen dan heb ik ook goed nieuws. Een vertrek vanaf Amsterdam is ontzettend mooi, omdat je toch een hoop dingen herkent en de IJ-tunnel en sluizen van IJmuiden nu eens vanaf een andere kant bekijkt en daar staan vaak wel mensen te zwaaien. Maar nog een tikje specialer vind ik zelf een vertrek vanaf de haven in Venetië. Eerst lekker een paar dagen espresso's drinken, het Dogepaleis bezoeken, met de vaporetti door de 'canales' varen, duiven voeren op het San Marcoplein en nog even een leuk jurkje kopen in een van de vele luxe winkeltjes.
En dan met een cruiseschip door het Canal Grande (dat lijkt opeens zo grande niet meer!) vertrekken met een kolossaal cruiseschip wat geschikt is voor maar liefst 3.000 passagiers. Het is met geen pen te beschrijven hoe machtig mooi dat voelt. Ik kan het iedereen aanbevelen.

 alt alt

Cruises in de Middellandse Zee zijn ook erg geschikt voor gezinnen met kinderen. Klanten hebben nogal eens de indruk dat het met kinderen een te druk of saai programma zou zijn. Maar je moet het eens door de ogen van een kind proberen te bekijken. Dat grote schip, al die luxe, zwemmen op een schip, elke dag een andere haven met nieuwe ontdekkingen. De ene dag zijn ze in Italië en zien ze die kleine drukke mannetjes en scooters, de volgende dag zijn ze in Griekenland en zien ze overal eilandjes om zich heen en ezeltjes, dan weer in Egypte waar ze piramides gaan bezoeken. Echt…ze vervelen zich geen seconde en zeggen aan het einde van de reis vaak unaniem 'zullen we dit volgend jaar weer doen?'. Als ouders heb je dus ook geen kind aan ze.

Wat aanleghavens welke ik bezocht heb:

Venetië: gondels, een tocht naar het eilandje Murano waar het beroemde glas vandaan komt, een dagje luieren aan het Lido-strand, pasta eten bij een echte trattoria, slenteren door de eindeloze aaneenschakeling van straatjes en brugjes.

alt

Dubrovnik in Kroatië: een stad die wat Middeleeuws aandoet (dus uitermate geschikt voor jonge ridders en piraten). Grappig detail, bij een wandeling over de oude stadsmuur kijk je in de achtertuinen van de bewoners van de oude binnenstad. De oude stad staat op de werelderfgoedlijst, dus beslist de moeite van een bezoek waard!

Rome, een groot openlucht museum. Ik bezocht er het Colloseum en ging op de foto met wat Romeinse helden. Vanaf de Trevi-fontein maakte ik een wandelingetje naar de Spaanse trappen. En op het Sint-Pieterplein at ik een ijsje in de schaduw van de pilaren rondom het plein en met uitzicht op de gigantische koepel van de kerk. Dames, wilt u een bezoek brengen aan de kerk, neem dan een jasje of een grote sjaal mee, de schouders moeten bedekt zijn. En heren…uw knieën ook!

 alt alt

Bari in Zuid-Italië: een gezellige typisch Italiaanse stad, even lekker aan land gaan en een ijsje halen in een van die overheerlijke ijssalons. Een espressootje drinken en lekker mensen kijken. Niet onbelangrijk, Sint Nicolaas (de enige echte, dus niet Bram) ligt hier begraven. Het kan geen kwaad even langs te gaan en een kaarsje voor hem op te steken.

Katakolon in Griekenland: vanuit deze haven is het mogelijk een excursie te maken naar Olympia, waar de Olympische spelen ooit zijn begonnen. In het dorp zelf rijden ze nog met paard en wagen, dus als je geen zin hebt in een lange excursiedag is het ook erg leuk om lekker in de haven te blijven en op een terrasje neer te strijken. Ik moet zelf bekennen dat ik de excursie even links heb laten liggen en lekker met mijn reisgenoten en wat Tzaziki op een terras ben blijven hangen.

Izmir in Turkije: een dagexcursie naar de opgravingen bij Efeze is een aanrader. Hier kunt u onder andere de bibliotheek van Celsus, de tempel van Artemis, de tempel van Hadrianus (dezelfde als van die muur in Engeland) en het enorme theater, welke plaats bood aan zo'n 24.000 mensen, bekijken. Alternatief is om de stad Izmir te bekijken, naar het strand in Kusadasi te gaan of gewoon aan boord blijven als Turkije geen geheimen meer voor u heeft. Het is heerlijk om dat een keer te doen, gewoon aan boord blijven als iedereen weg is. Het is zo lekker om het schip een keertje voor jezelf te hebben. Even met een boekje te luieren bij het zwembad.

Istanbul: fantastische stad aan de altijd drukke Bosporus. Istanbul zelf is niet druk, vanaf de aanleghaven loop je zo de oude stad in. De Ayia Sophia, de Blauwe Moskee en de Grote Bazaar zijn binnen handbereik.

alt


Nog niet overtuigd? Mondain Nice, mysterieus Casablanca, subtropisch Haifa in Israël, cultureel Tunis, Lissabon, Palma de Mallorca deze steden behoren allemaal tot de mogelijkheden wanneer je een cruise maakt in Zuid-Europa.

Bent u iemand die graag 'veel voor weinig'  heeft? Laat mij dan eens voor u naar een positioning cruise kijken. Als het in Europa te koud wordt en iedereen hier massa's kaarsen begint in te slaan en de dikke wollen truien uit de kast haalt, dan gaan de schepen terug naar de Caribbean of Zuid-Amerika. Cruises van drie weken vanaf de haven van Amsterdam en dan langs Engeland, Frankrijk, Portugal, Marokko, de Canarische Eilanden, de Kaapverdische Eilanden en dan naar Brazilië varen.

Bent u iemand voor wie de winter altijd net een maand te lang duurt? Begin dan aan het einde van de winter in Rio en vaar langzaam terug naar Europa.  Alle aankopen van de reis varen met u mee terug. Geen gedoe met maximum gewicht van bagage. Gebruik dit argument vooral niet om uw man te overtuigen. Als u dat wilt doen, zou ik liever een foto laten zien van wat dames op de Copacabana!